Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi z kaczki w pomarańczach z grilla

Piersi z kaczki w pomarańczach z grilla

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2202

Dodano: 02.06.2017

Odsłon: 2232

Kaczka to według mnie zdecydowanie najlepsze mięso z grilla ;) Po prostu je uwielbiam zwłaszcza kacze piersi marynowane w soku z pomarańczy. Tak zgadza się to klasyka … ale jaka pysznaaa :D

Składniki

  • 3 piersi z kaczki
  • 1 duża pomarańcza
  • gałązka rozmarynu
  • 4 listki szałwii
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki myjemy i kroimy na paski o grubości 2-3 cm. Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i dodajemy sok z całej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

  2. Po tym czasie wyciągamy kaczkę z marynaty i układamy na gorącym grillu. Układamy skórką do dołu, aby nadmiar tłuszczu się wytopił a skórka była chrupiąca. Obracamy ją co jakiś czas, aby grillowała się równomiernie. Jeśli tak jak ja lubicie kaczkę różową w środku to będzie ona gotowa po 15-20 minutach (w zależności od rodzaju i mocy grilla), a jeśli wolicie dobrze wysmażoną to poczekajcie jeszcze 5 minut.

  3. Kacze mięso świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, dlatego ja do grillowanych piersi podałam konfiturę z borówki.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń