Ewa_Gotuje

Sprawdzone przepisy na pierniki i pierniczki

Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to nie tylko barszcz z uszkami i karp. To także przepyszne ciasta, które na polskich stołach goszczą od pokoleń.

Smakołyk, na który trzeba poczekać

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik można przygotować na dwa sposoby - w wersji tradycyjnej oraz unowocześnionej, która nie wymaga tak długiego czasu oczekiwania na pyszny smakołyk. Za niepowtarzalny smak piernika odpowiadają nie tylko przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Ważnym składnikiem jest także prawdziwy miód pszczeli, który gwarantuje niepowtarzalny świąteczny aromat ciasta. Masa na staropolski piernik musi dojrzeć, aby miał odpowiednią, pulchną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawia się na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce i dopiero na 4 dni przed Gwiazdką piecze się z niej placki, przekłada powidłami śliwkowymi i polewa czekoladą. Długie oczekiwanie na świąteczny przysmak wynagradza nie tylko jego smak ale i trwałość - pierniki można przechowywać miesiącami.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka

 

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka


Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

Ciasteczka na choinkę

Oczywiście nie jest to jedyny sposób wykorzystywania ciasta piernikowego. Od dawna w Polsce znane są małe pierniczki. Służyły one nie tylko jako wspaniała przekąska, ale także jako ozdoba choinkowa. Z rozwałkowanego ciasta piernikowego wycinano małe ciasteczka w przeróżnych kształtach. Po upieczeniu przyozdabiano je lukrem, czekoladą lub małymi cukierkami. Po nawleczeniu na nitkę najpierw pięknie zdobią bożonarodzeniowe drzewko, a potem cieszą podniebienie domowników.

Jeśli pieczenie świątecznych ciast i ciasteczek jest jeszcze przed tobą, koniecznie zapoznaj się ze sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników. Dzięki nim, święta staną się jeszcze bardziej smaczne.

 

1. Lukier królewski do dekoracji pierniczków

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Błyskawiczne pierniczki

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Miękkie pierniczki

Fot. Ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Chrupiące pierniczki

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Piernik z kawą

Fot. Ewaaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Szybki piernik marchewkowy

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Piernik staropolski

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Piernik królewski

Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0