Do góry

Desery Przepis na:

Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2789

Dodano: 10.12.2013

Odsłon: 20774

Miękkie pierniczki - ilovebake.pl

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki miodu 1
  • SKŁADNIKI NA LUKIER: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny ( opcjonalnie )
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. PIERNICZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

    Świeże drożdże łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy na ok. 10 min do lekkiego wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy jajko i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.

  2. PIERNICZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

    Mąkę przesiewamy do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy suche drożdże oraz jajko. Miód rozpuszczamy razem z masłem i dodajemy do mąki, następnie dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto.

  3. Stolnicę dosyć mocno oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami do ciastek wycinamy różne kształty ( foremki nie powinny być duże, ponieważ pierniczki lekko podrosną ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 8-10 min. Pierniczki powinny się zarumienić.

    1/2 szklanki cukru pudru łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny, aby powstał dosyć gęsty lukier. Za pomocą pędzelka smarujemy ostudzone pierniczki lub po prostu polewamy lukrem. Podajemy, gdy lukier na pierniczkach zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 10 grudnia 2013 drożdżowych pierniczków nie robiłam, a te wyglądają super :)
ale u mnie nie widać wszystkich składników:))
Odpowiedzi: 4 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 grudnia 2013 Wspaniałe, lubię właśnie takie puchate :)
Mam pytanie, czy jak teraz zrobię to do świąt nie stwardnieją ? może masz jakiś sposób na ich przechowanie ?
Jak zamknę w szczelnym naczyniu to lukier się nie rozpuści ?
Będę wdzięczna za informację, pozdrawiam :))
Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń