Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Danie proste i smaczne!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1599
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232014
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5086
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1599
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232014
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5086
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione pulpety będą smaczniejsze.
Formujemy nieduże pulpeciki i obtaczamy je w mące. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych pulpetów. Gotowe pulpety wrzucamy na wrzącą wodę w rondelku i gotujemy około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi. Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Dodajemy do pulpetów chrzan i koperek. Jeśli lubimy ostrzejszy sos możemy dodać więcej chrzanu. Sosu po dodaniu chrzanu już nie gotujemy, bo straci on wyrazisty smak.
Pulpety w sosie chrzanowym gotowe!