Do góry

Desery Przepis na:

Szybki piernik marchewkowy

Szybki piernik marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 443 Ocena: 7831

Dodano:

Odsłon: 13228

Piernik dla spóźnialskich. Można przygotować go w kilka chwil a smakuje naprawdę dobrze i świetnie udaje piernik na miodzie. ;-) Dzięki marchewce jest wilgotny i zyskuje ciekawy, lekko pomarańczowy kolor. Mnie ujął, nie tylko łatwością przygotowania, ale i smakiem. Nie ma nic gorszego niż suche ciasto a to takie nie jest, nawet na drugi dzień.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady + dowolna posypka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.

  2. Jajka ubijamy z cukrem do napuszenia, dodajemy olej, stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy marchewkę.

  3. Ciasto przekładamy do keksówki nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń