Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki Staropolskie

Pierniczki Staropolskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1015

Dodano:

Odsłon: 12009

Są miękkie, przepyszne i w 100% naturalne. W puszcce mogą poleżeć długie tygodnia bez utraty walorów smakowych :)

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 kostki smalcu
  • 400 g miodu (najlepiej lipowego)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mieonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • odrobina mleka do rozpuszczenia sody
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu karmelizujemy 1/2 szklanki cukru. Dodajemy miód, margarynę, smalec. Masę zagotować - cały czas mieszając.

    Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy przyprawy oraz proszek do pieczenia. Calość mieszamy. Łączmy z ostudzonym tłuszczem oraz miodem. Jajka ubijamy z resztą cukru (pół szklanki) i dodajemy do masy. Mieszamy. Sodę rozpuszczamy w odrobinie mleka i dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy.

  2. Ciasto przekładamy do kamiennego garnka i przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej.

  3. Po tygodniu ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm. Wykrawamy za pomocą foremek różne kształty.

  4. Pierniczki układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w temp. 200 C na złoty kolor. Ok. 10-15 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 grudnia 2015 śliczne :)) moje ciasto też już leżakuje od kilku dni,a w Mikołaja będzie wielkie pieczenie ciasteczek :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń