Do góry

Desery Przepis na:

piernik staropolski...

piernik staropolski...

Autor:

Przepisów i artykułów: 511 Ocena: 17583

Dodano:

Odsłon: 19141

żeby tradycji stało się zadość piernikowy wpis jak co roku zaczynam słowami iż pierników, ani wszelkiej maści pierniczków nie lubię lecz piekę i w całości rozdaję. Jak to piernik można z powodzeniem upiec go 4-5 dni wcześniej. Przepis na dużą blachę 26x35cm

Składniki

  • 2,5 szkl mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl miodu naturalnego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150 g smalcu lub masła
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 3 przyprawy do piernika (40g jedna)
  • 3 płaskie łyżki kawy zbożowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • krem: 6 łyżek kaszy manny
  • 0,5 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • Dodatkowo: powidła śliwkowe ok 1,5 słoika
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuścić miód, cukier, smalec, czekoladę, ogrzewać do połączenia się składników, nie gotować. Przestudzić, dodać kawę zbożową, kakao, przyprawy, sól, wymieszać. Maślankę przelać do większego naczynia dodać sodę i dokładnie rozmieszać. Wlać do ciasta, dodać jajka, wsypać przesianą mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w chłodzie na dobę.

  2. Następnego dnia ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek ok. 0,5 cm nakłuć widelcem. Piec placki ok. 15 minut.

  3. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło, dodajemy partiami kaszę mannę cały czas miksując.

  4. Wystudzone placki przekładamy gorącymi powidłami śliwkowymi i kremem obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na kilka dni…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tadeo_l 15 grudnia 2017 Miałem kiedyś podobny przepis ,niestety zaginął, mogę śmiało powiedzieć niebo w gębie. Mam jedno pytanie, na jak dużą blaszkę jest ten przepis i czy zamiast 4 placków można upiec dwa i potem podzielić. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń