Ewa_Gotuje

Tradycja niezwykłych wypieków. Odkryj ciasta na święto Trzech Króli

6 stycznia, w kościele chrześcijańskim, obchodzi się uroczystość Objawienia Pańskiego, zwaną potocznie świętem Trzech Króli. W tym dniu wierzący Polacy spędzają czas na obrzędach religijnych, ale też w kuchni - ze względu na nietypowe wypieki. Jakie ciasta od lat towarzyszą temu wydarzeniu?

Skąd się wzięło ciasto Trzech Króli? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Święto Trzech Króli to zakończenie okresu bożonarodzeniowego i rozpoczęcie karnawału. W dawnych czasach z okazji dnia Objawienia Pańskiego spożywano rodzinny obiad, zakończony słodkim akcentem. Jakie ciasta cieszyły się wówczas największą popularnością?

Sprawdź także: Wprowadź te 5 nawyków, żeby być zdrowym cały rok

Tradycja świątecznych wypieków

Ciasto Trzech Króli, przygotowane specjalnie z okazji tego święta, kosztowano po uroczystym obiedzie. Dzielono je na tyle części, ile osób zasiadało do wspólnego posiłku oraz dodatkowo na jedną porcję przeznaczoną dla zbłąkanego wędrowca lub biedaka. Kawałki ciasta, wedle tradycji, były rozdawane przez najmłodszego uczestnika obiadu, który schowany pod stołem losowo rozdzielał porcje, tak aby każdy miał równe szanse na wylosowanie szczęśliwego kawałka, skrywającego w sobie migdała.

Sekretny składnik miał zwiastować bogactwo i nadejście lepszych czasów. Szczęśliwiec, który natrafił na ten element wypieku, został okrzyknięty królem bądź królową i mógł dobrać dla siebie członka pary królewskiej. Panny, które odnalazły migdał w swoim kawałku, mogły spodziewać się szybkiego zamążpójścia. Zwycięzcy otrzymywali złotą koronę wykonaną z papieru i byli zobowiązani do zorganizowania uczty królewskiej w swoim domu.

Zwyczaj wyboru pary królewskiej wywodzi się ze starożytnego Rzymu, gdzie do losowania pary monarchów wykorzystywano bób w dwóch kolorach: czarnym i białym. Osoby, które natrafiły na białe ziarenko, mogły cieszyć się ze zwycięstwa. Od 1874 roku migdały w tradycji niemieckiej powoli były zastępowane porcelanowymi figurkami. Znany jest również zwyczaj, gdzie zamiast bobu pojawiały się srebrne i złote monety.

Tradycja wypiekania królewskich słodkości zawitała do Polski dopiero w XVII wieku, a to za sprawą francuskich kucharzy i cukierników, którzy przybyli w tamtych czasach na nasze dwory. Obecnie zwyczaj przygotowywania ciasta na święto Trzech Króli jest najbardziej rozpowszechniony i kultywowany w Hiszpanii, gdzie przygotowuje się słodki wieniec o nazwie Roscón de Reyes oraz we Francji i Szwajcarii, w których to krajach placek króli znany jest pod nazwą Galette des Rois. Czym między sobą różnią się poszczególne wypieki?

Ciasto Galette des Rois

Galette des Rois // Fot. 123RF/Picsel

To tradycyjny wypiek, składający się z dwóch płatów ciasta francuskiego, migdałowej masy na bazie mielonych migdałów, masła, cukru i ciemnego rumu bądź wanilii oraz najważniejszego elementu - porcelanowej figurki lub migdała.

Placek ten jest przygotowywany w okrągłej formie, gdzie brzegi ciasta są odpowiednio sklejone, a wierzch przykryty i ozdobiony wycinanymi spiralami lub fantazyjnymi wzorami. Przygotowanie tego ciasta z pewnością sprawi wiele frajdy zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Ciasto Roscón de Reyes

Roscón de Reyes // Fot. 123RF/Picsel

Wypiek z ciasta drożdżowego, popularny głównie w Hiszpanii i Portugalii, który co roku jest przygotowywany z okazji święta Objawienia Pańskiego. Kształtem przypomina koronę. Jest dosyć prosty i szybki do zrobienia. Podobnie ja Galette des Rois zawiera jeden migdał stanowiący niespodziankę oraz sporą ilość bakalii, które wcześniej są namaczane w rumie lub whisky. Po upieczeniu ciasto jest niezwykle puszyste i miękkie, a jego aromat rozchodzi się po całym domu.

W Polsce z okazji święta przygotowuje się królewskie ciasta przyrządzane na różne sposoby. Popularne są także szczodraki i sójki, czyli drożdżowe pierożki nadziewane serem, cebulką i kaszą bądź mięsem, symbolizujące miniony rok i zwiastujące nadejście lepszych czasów. Jeśli zależy ci na podtrzymaniu tradycji i uczczeniu tego święta, zachęcamy do zapoznania się z przepisami naszych użytkowników:

1. Ciasto na Trzech Króli

 Ciasto na Trzech Króli Zobacz przepis

Ciasto na święto Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto „Trzech Króli"

 Ciasto „Trzech Króli" Zobacz przepis

Ciasto na Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Galette des rois

 Galette des rois Zobacz przepis

Francuskie ciasto na Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Królewskie ciasto z kaszy krakowskiej

 Królewskie ciasto z kaszy krakowskiej Zobacz przepis

Królewskie ciasto z kaszy krakowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Piernik „Trzech króli"

 Piernik „Trzech króli" Zobacz przepis

Piernik na Trzech króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sójki - przepis regionalny

 Sójki - przepis regionalny Zobacz przepis

Sójki na święto Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sójki na święto Trzech Króli

 Sójki na święto Trzech Króli Zobacz przepis

Sójki na Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kto nie powinien brać paracetamolu? Może uszkodzić ważne narządy »

Faraonowie wiedzieli co dobre. Jedz, a serce i jelita będą ci wdzięczne »

Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 85

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 834

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1