Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak święta to forma pieczenia i podania trochę inna, jest gwiazda. Sójek nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Kolędy i Sójki to u nas mazowiecka tradycja od kilkudziesięciu lat Babcia podawała nam je jeszcze w święto Trzech Króli. Pieczony pieróg nadziewany kapustą i kaszą jaglaną. Przepis ma ponad 100 lat, chociaż każda gospodyni robiła go trochę inaczej. W dniu 11 maja 2009 sójki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Wychodzi 13 sporych grubszych Sójek, czyli 2 gwiazdy i 1 sójka.
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól.
Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie.
Kaszę jaglaną ugotować na sypko, przestudzić.
Kapustę lekko opłukać, odcisnąć, posiekać i wymieszać z kaszą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1/2 cm, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić.
6 pierogów ułożyć w gwiazdę.
Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 C około 30 minut.
Można podawać :)
To trunek z charakterem, dla nieco bardziej wymagających smakoszy, niezbyt sł...
Odsłon: 9422
Trochę inna sałatka Caprese.... Truskawki zamiast pomidorów, mięta zamiast ba...
Odsłon: 104
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 177
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 49
Trochę inna sałatka Caprese.... Truskawki zamiast pomidorów, mięta zamiast ba...
Odsłon: 104
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 177
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 49
Składniki
Wychodzi 13 sporych grubszych Sójek, czyli 2 gwiazdy i 1 sójka. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie. Kaszę jaglaną ugotować na sypko, przestudzić. Kapustę lekko opłukać, odcisnąć, posiekać i wymieszać z kaszą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1/2 cm, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić.
6 pierogów ułożyć w gwiazdę. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 C około 30 minut.
Można podawać :)
Przepisy Śniadania
Śniadania
Najprostrze kanapki na świecie :-)
Śniadania
Rwany chlebek czosnkowo - ziołowy
Śniadania
Placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi
Śniadania
Jajecznica na parze
Najprostrze kanapki na świecie :-)
Jak się jajka ugotują , to zdążymy posmarować bułeczki masłem , nakładamy co...
Odsłon: 94
Rwany chlebek czosnkowo - ziołowy
Dzisiaj przepis na rwany chlebek czosnkowo - ziołowy. Nie ma to jak pachnący,...
Odsłon: 116