Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak święta to forma pieczenia i podania trochę inna, jest gwiazda. Sójek nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Kolędy i Sójki to u nas mazowiecka tradycja od kilkudziesięciu lat Babcia podawała nam je jeszcze w święto Trzech Króli. Pieczony pieróg nadziewany kapustą i kaszą jaglaną. Przepis ma ponad 100 lat, chociaż każda gospodyni robiła go trochę inaczej. W dniu 11 maja 2009 sójki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 866
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 146
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3044
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 866
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 146
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3044
Składniki
Wychodzi 13 sporych grubszych Sójek, czyli 2 gwiazdy i 1 sójka. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie. Kaszę jaglaną ugotować na sypko, przestudzić. Kapustę lekko opłukać, odcisnąć, posiekać i wymieszać z kaszą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1/2 cm, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić.
6 pierogów ułożyć w gwiazdę. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 C około 30 minut.
Można podawać :)