Robimy wigilijne uszka!

Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale smakowały i pięknie się prezentowały?

Zacznij od ciasta

Sekretem idealnych uszek jest przede wszystkim ciasto. Po ugotowaniu powinno być dość cienkie (ale nie za cienkie!), elastyczne i miękkie. Wbrew pozorom nie tak trudno je przygotować, chociaż kluczową rolę w tym wypadku odgrywa doświadczenie i odrobina wyczucia. Jeśli coś pójdzie nie tak, nie zniechęcaj się i przygotuj kolejną porcję. Z pewnością będzie lepsza niż poprzednia.

Podstawowy przepis na doskonałe ciasto składa się zaledwie z dwóch składników: mąki oraz gorącej wody. Mąka oczywiście powinna być jak najlepszej jakości, warto ją przesiać przez sitko, dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne. Pamiętaj, aby po wyrobieniu masy odciąć jej kawałek - ten który będziemy wałkować - a resztę ciasta przykryć ściereczką, zapobiegnie to jego wysychaniu.

Niektórzy do przygotowania ciasta na uszka dodają również odrobinę oleju lub roztopionego masła. Te składniki mają za zadanie wzbogacić smak i poprawić konsystencję masy.

Do ciasta na uszka, ze względu na ich wilgotny farsz, możesz dodać również jajko - ciasto stanie się bardziej zwarte i zacznie się lepiej kleić. Dzięki temu również zminimalizujemy ryzyko wypłynięcia nadzienia, jednak musimy pamiętać, iż stanie się ono nieco twardsze.

Skup się na farszu

W przypadku tradycyjnych pierogów, wybór farszu zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Do najpopularniejszych należą pierogi z mięsem i ruskie. Równie chętnie przygotowujemy pierogi z owocami lub innymi słodkimi nadzieniami. Jednak w przypadku uszek sprawa wygląda zgoła inaczej. Jako dodatek do barszczu czerwonego, niemal zawsze mają one wytrawny farsz.

Zgodnie z tradycją, powinien być on także postny. Właśnie z tego względu większości domów w czasie wigilijnej wieczerzy serwuje się pierożki z nadzienie zrobionym z grzybów lub kapusty. W latach, kiedy leśne grzyby w naszych nie obradzają, można zastąpić je pieczarkami.

Jeśli masz ochotę na eksperymenty, ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie farszu z suszonych śliwek i jabłek - nadadzą ciekawego aromatu świątecznej zupie. Równie zaskakujące mogą okazać się uszka z makiem.

Czas na lepienie

Jak wiadomo jednak nie tylko nadzienie jest ważne, istotny jest także wygląd i sposób podania. Pożądany kształt pierogów uzyskamy za pomocą specjalnych foremek. Możemy również użyć szklanki lub kieliszka o cienkim rancie. Lepienie pierogów nie jest trudne. Wystarczy wkroić z ciasta kółko (ewentualnie kwadrat), złożyć je na pól i przyozdobić falbankami. W przypadku uszek, rogi półksiężyca należy dodatkowo ze sobą zlepić.

Działaj z wyprzedzeniem

Wigilijne uszka możemy przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Wystarczy, że je zamrozimy, a unikniemy stresu tuż przed świąteczną kolacją. W przypadku pierogów ścierają się ze sobą dwie szkoły. Jedni mrożą uszka przed, a inni już po ugotowaniu. Obie z tych technik są poprawne. Pamiętajmy, aby pierogi przed mrożeniem rozłożyć na tacce, tak aby się nie dotykały. Dopiero później możemy przełożyć je do pojemnika lub woreczka.

Tuż przed Wigilią wystarczy rozmrozić pierożki we wrzątku. Zanim podamy uszka naszym bliskim, te których nie obgotowaliśmy przed mrożeniem, będą musiały spędzić nieco więcej czasu w gorącej kąpieli.

Sprawdzone przepisy na wigilijne uszka

Chcesz przygotować perfekcyjne uszka? skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Wśród nich znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, wzorowane na recepturach babć oraz takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów. Który z nich wypróbujesz w tym roku?

1. Idealne ciasto na pierogi

Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Uszka z kapustą i grzybami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Uszka z grzybowym farszem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Uszka z mięsem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Uszka z farszem rybno-grzybowym

Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Uszka z hummusem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Uszka pieczone

Fot. Ewam45 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Uszka z kapustą i pieczarkami

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Uszka z grzybami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2