Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek oraz świetnie otuli smakowity i aromatyczny farsz grzybowy :)
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 51
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 183
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 82
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 175
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 111
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 51
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 183
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 82
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 175
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 111
Składniki
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą mielonego kminku. * Intensywny wywar z grzybów wykorzystuję do przygotowania barszczu wigilijnego ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.
Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej olej oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone, a następnie przykrywamy je lnianą ściereczką i odkładamy na około 10 minut, aby "odpoczęło". Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka lub kwadraciki, nakładamy farsz i lepimy...
Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z czerwonym barszczem. Jeżeli przygotowujemy uszka wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić na tacce lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. 3 dni przed Wigilią). Życzę smacznego! :)