Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka

Przepis dnia 2016-12-24
Uszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24579

Dodano:

Odsłon: 13037

Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek oraz świetnie otuli smakowity i aromatyczny farsz grzybowy :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
  • plaster masła
  • sól i pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta mielonego kminku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą mielonego kminku.

    * Intensywny wywar z grzybów wykorzystuję do przygotowania barszczu wigilijnego

    ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.

  2. Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej olej oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone, a następnie przykrywamy je lnianą ściereczką i odkładamy na około 10 minut, aby "odpoczęło". Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka lub kwadraciki, nakładamy farsz i lepimy...

  3. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z czerwonym barszczem.

    Jeżeli przygotowujemy uszka wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić na tacce lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. 3 dni przed Wigilią).

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 23 grudnia 2016 Ja tez ich nie lubie.... robic:-) Zjadac uwielbiam. Pycha!! Musdze sprobowac tego przepisu.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Giga71 22 grudnia 2016 a ja uszka mrożę surowe rozłożone na tacce
nie sklejają się i są super świeże, gotowane tuż przed zjedzeniem
przepis na ciasto chętnie wykorzystam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 grudnia 2016 cudne i przewspaniałe uszka,u mnie już zamrożone ,ale pierożki z grzybkami,nie miałam siły na bawienie się z uszkami:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 22 grudnia 2016 przepycha ucha :-))) cudne mniammm...i ciasto cieniutkie i dużo farszu ;-))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 22 grudnia 2016 Uszek nie planowałem na wigilię. Ale tak narobiłaś mi apetytu, że może zrobię na Nowy Rok... Pycha!
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń