Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z mięsem Babci Stefci

Uszka z mięsem Babci Stefci

Autor:

Przepisów i artykułów: 2223 Ocena: 13280

Dodano:

Odsłon: 5363

Mojej Babci uszka są najlepsze.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • mąka 25 dag
  • Jajo kurze 1 szt
  • sól do smaku
  • letnia woda
  • Składniki na farsz:
  • mięso z kurczaka 25 dag
  • Cebula biała 5 dag
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • papryka mielona ostra do smaku
  • Składniki na barszcz:
  • kości wieprzowe 1/2 kg
  • buraczki ćwikłowe 3-4 szt
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Z podanych składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut by ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty 3-4 cm.
    Wykonanie farszu:
    Mięso opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku, po czym dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso przeszło przyprawami.
    Wykonanie barszczu:
    W między czasie kości dobrze opłukać, zalać 1,5 litrą wody, dodać pokrojone buraczki, ziele angielskie, listek laurowy, przyprawić do smaku i ugotować barszcz przez około 35 minut na wolnym ogniu. Następnie przecedzić przez sito, zakwasić sokiem z cytryny i odstawić. W razie potrzeby doprawić.
    Wykonanie uszek:
    Na pokrojone kwadraty ciasta, nakładać przygotowany farsz, zlepiać uszka. Gotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli, wyjmować łyżką cedzakową i przelać ciepłą wodą. Rozłożyć na talerze i podawać z przygotowanym barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń