Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu zrobiłam 45 uszek i 50 pierogów.
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 328
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 328
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Składniki
Wykonanie farszu: Pieczarki umyć i ugotować w 1,5 litra wody. Pieczarki gotujemy 20 minut i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty (około 1,5 godziny).Kapustę wraz z pieczarkami odciskamy z wody, mielimy przez sitko 4 mm, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wykonanie ciasta i uszek: Do sporej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozbełtane jajko i olej. Wstępne wyrabianie ciasta wykonujemy mieszaniem składników łyżką. Powoli wlewamy ciepłą wodę i jak ciasto zrobi się gęste, dalsze wyrabianie wykonujemy dłonią ręki, ciasto musi być elastyczne i nie klejące się do ręki.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 2-3 mm, podsypujemy mąką.
Z ciasta wycinamy literatką kółka o średnicy około 6 cm. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu.
Składamy kółko na pół i zlepiamy taki mały pierożek.
Dwa końce pierożka zlepiamy w taki mały pierścionek.
Tak ulepione uszka układamy na wysypany mąką talerz lub deseczkę. Uszka możemy od razu gotować, do wypłynięcia na wierzch lub zamrażać.