Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boże Narodzenie za pasem więc podaję Wam przepis na ciasto na pierogi bez jajka. To ciasto jest sprężyste, elastyczne, mięciutkie i bardzo proste do zagniecenia. Zrobione wg przepisu zawsze wychodzi. Ten przepis używam nie tylko do klejenia pierogów ale też do robienia uszek. Towarzyszy mi od początku mojej przygody z gotowaniem. Spróbujcie, a przekonacie się, że miałam rację.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 82
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 426
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 82
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 426
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Do gorącej wody wrzucić masło i poczekać aż się rozpuści. Do mąki wsypać sól i stopniowo dolewać wodę z masłem, mieszając wszystko łyżką. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około pół godziny. Ciasto w tym czasie odpocznie i będzie bardzo elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowywać na cienkie placki o grubości około 2 – 3 mm. Szklanką wykrawać kółka na pierogi a literatką na uszka*. *W dużym garnku zagotować wodę z solą. Po zagotowaniu, wrzucić pierogi/uszka (nie za dużo aby temperatura wody zbyt mocno nie spadła bo wtedy pierogi/uszka za długo będą pływać w wodzie – ciasto się zaparzy a nie ugotuje). Od wypłynięcia na powierzchnię gotować je około 2 minut.