Rozsmakuj się w arbuzach

Kiedy temperatury zaczynają oscylować w okolicach 30 stopni, w naszych sklepach pojawiają się pyszne arbuzy, które warto jeść nie tylko na surowo.

Fot. 123RF/Picsel

Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki z owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i kolorach, które uprawia się aż w 96 krajach świata.

Czy arbuzy są zdrowe?

Arbuz zawiera dużo więcej likopenu niż surowe pomidory. W około szklance arbuza jest półtorej raza więcej tego antyoksydantu niż w dużym pomidorze. Pamiętajmy, że likopen to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniając procesy starzenia się organizmu i zapobiegając rakowi.

Warto również wiedzieć, żehiszpańscy naukowcy w periodyku naukowym "Journal of Agricultural and Food Chemistry" w swoich badaniach wykryli, że sok z arbuza zmniejsza ból mięśni po zbyt forsownych ćwiczeniach. Badaniu zostali poddani sportowcy. Naukowcy podejrzewają, że korzystne działanie arbuza wynika z zawartości aminokwasu o nazwie cytrulina.

Dostarczenie do organizmu przeciwutleniaczy pomaga obniżyć ciśnienie w żyłach i tętnicach oraz hamuje powstawanie w naczyniach krwionośnych wolnych rodników. Sięganie po soczystego arbuza również służy urodzie, ponieważ antyoksydanty opóźniają proces starzenia się skóry.

Z pestkami czy bez?

Chociaż niewiele osób o tym wie, zaleca się spożywanie arbuza wraz z pestkami. Jak się okazuje, to samo zdrowie. W niewielkich pestkach arbuza znajdziemy dużą ilość białka, witamin z grupy B i minerałów. Mają również działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. W przewodzie pokarmowym zachowują się podobnie jak błonnik - stymulują jego pracę.

Reklama

Z czym łączyć arbuza?

Słodki, soczysty arbuz samodzielnie smakuje wyśmienicie. Jednakże doskonale nadaje się do wielu dań. Z dodatkiem arbuza można przygotować zielone sałatki lub owocowe chłodniki. Dobrze komponuje się z serami, wędlinami i owocami morza.

Arbuzy wykorzystuje się również do przygotowania lemoniad, koktajli, sorbetów oraz pączy. Sięgając po inne sezonowe owoce, można przygotować z użyciem arbuza owocowe sałatki lub kolorowe szaszłyki. Aby mieć pewność, że dany owoc jest dostatecznie dojrzały, należy go dokładnie ostukać. Głuchy dźwięk wydobywający się z owocu oznacza, że jest dojrzały i nadaje się do spożycia. Jeśli zdarzy się, że arbuz nie zostanie zjedzony w całości w ciągu jednego dnia, należy pamiętać aby nie przechowywać go zbyt długo w lodówce, gdyż może się szybko zepsuć.

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich ciekawymi daniami z wykorzystaniem arbuza, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Torcik z arbuzową galaretką

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Dżem z arbuza po chorwacku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Lemoniada z arbuza

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Sernik na zimno z orzeźwiającym arbuzem

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Szybka sałatka z arbuzem

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Sorbet arbuzowy

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Arbuzowe kanapki

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Deser Danuta Kok

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Owsianka z arbuzem

Fot. Justa-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Pijany arbuz

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 130

30 min
5
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 356

30 min
3
60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4