Do góry

Desery Przepis na:

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Przepis dnia 2018-04-18
Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Autor: jolao

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 385

Dodano: 16.04.2018

Odsłon: 8234

Atrakcyjny torcik, w którym cukru jest tylko tyle co w serku waniliowym i arbuzie, a mimo to zniknął w mgnieniu oka.

Składniki

  • Spód:
  • 1 garść świeżego szpinaku baby
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • Masa serkowo-jogurtowa:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka waniliowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki wody
  • Galaretka:
  • 800 g arbuza
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1/2 limonki
  • Do dekoracji:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • cząstki limonki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
    Miksujemy całość na jednolitą masę.

    Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.

    Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.

    Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.

    Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
    Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.

    Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.

    Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.

    Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.

    Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.

    Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.

    Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń