Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia chorwacka. Dżem przy takiej ilości cukru jest bardzo słodki. Dla nie lubiących zbyt słodkich dżemów wskazane jest zmniejszenie cukru.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 271
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 271
Składniki
Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień. Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem. Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.