Zapomnij o nudnych kanapkach

Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów.

Fot. 123RF/Picsel

Śniadaniom towarzyszy pośpiech - aż 55% ankietowanych jada je w samotności. Rodzinne, poranne posiłki są często zarezerwowane na weekendy, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie i spokojne zjedzenie. Co zatem jadamy w powszednie poranki?

Choć na naszych stołach pojawiają się płatki śniadaniowe, jogurty, czy nawet sałatki, to jednak cały czas niepodzielnie królują kanapki. Dwie kromki białego pieczywa, przełożone plasterkiem sera, wędliny, czasem z pomidorem i ogórkiem, i gotowe. Po kliku takich posiłkach możemy poczuć śniadaniową nudę. Jak się ratować przed monotonią?

Masło czy margaryna?

Czym smarujemy kanapki? Masłem? Nie jest to takie oczywiste. Ze względów ekonomicznych i z czystej wygody chętnie sięgamy po margarynę. Taki tłuszcz jest tańszy od masła i nie twardnieje w lodówce, co znacząco skraca czas przygotowania porannych kanapek i nie doprowadza nas do śniadaniowej furii. Kto usiłował rozsmarować kawałek zmarzniętego masła na cienkiej kromce pieczywa, ten wie o czym mowa.

Niestety, margaryna nigdy nie dorówna masłu. Odstawiając na bok kwestie zdrowotne, musimy przyznać, że masło ma smak, a margaryna po prostu jakoś smakuje. Urozmaiceniem dla codziennych kanapek może być nie tylko samo masło, ale masło smakowe. A takie możemy sporządzić samodzielnie.

Smarowidła do chleba

Smak kanapek możesz urozmaicić przeróżnymi smarowidłami. Najpopularniejszą jest bez wątpienia klasyczna pasta jajeczna. Powstaje z gotowanych na twardo jaj, które następnie są siekane, zagęszczane majonezem i doprawiane szczypiorkiem. Taką pastę zna chyba każdy, warto więc nieco odświeżyć klasykę, dodając do niej nieco więcej składników. Świetnie sprawdzą się suszone pomidory, prażona cebulka, pieczarki, ryby lub ser. Świetnym dodatkiem do kanapki będzie również bliskowschodni hummus lub meksykańskie guacamole.

Ciekawe pomysły na kanapki

Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma, wyjątkowo ciekawymi pomysłami na kanapki. Pośród nich znajdą się zarówno propozycje dla wegetarian, jak i zdeklarowanych mięsożerców. Z pewnością wybierzecie spośród nich coś dla siebie.

 

1. Kanapki klubowe

Fot. Kocurekwkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kanapki ze szpinakiem

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kanapka z tuńczykiem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Tosty z camembertem i truskawkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kanapka z awokado

Fot. Lapsmak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Kanapka z miodowym indykiem

Fot. TunaCooking Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Kanapka z łososiem

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Kanapka z wieprzowiną

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Kanapka śledziowa

Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Kanapka tunezyjska

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2