Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak Wysp Brytyjskich. Delikatna słodycz indyka, świeży chleb. wspaniały pomysł na wartościową przekąskę. Mięso trzeba przygotować wcześniej,
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 211
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4872
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4794
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44777
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 401
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 211
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4872
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4794
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44777
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 401
Składniki
Filet włożyć do garnka, dodać 2 łyżeczki soli, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować marynatę: sos sojowy, powidła, miód i ocet wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok minuty, przestudzić. Indyka wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do woreczka (najlepiej takiego na mrożonki), zalać delikatnie marynatą, szczelnie zamknąć, trochę pougniatać i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin - u mnie 24h (zamarynowałam w czwartek po pracy, piekłam w piątek po pracy). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, Mięso wyjąć z woreczka, a sos przelać do osobnego naczynia. Indyka włożyć do foremki do pieczenia, nalać na dno ok 1cm gorącej wody i wstawić do piekarnika. Piec około 70 minut, co 15 minut polewać mięso sosem z marynaty.
Wyjąć z pieca, ostudzić, zawinąć w folie aluminiową i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Sos zlać do osobnego naczynia - będzie on bazą sosu do kanapek. Jeśli jest za rzadki można go zredukować poprzez gotowanie na małym ogniu.
Majonez wymieszać z sosem z pieczeni. Mięso pokroić na plastry. Cienko pokrojony boczek wędzony zarumienić na patelni. Tłuszcz trochę się wytopi a boczek nabierze wspaniałego aromatu. Kromeczki chleba smarować sosem, układać potem kolejno indyka, pomidor, sałatę, boczek. Nałożyć trochę sosu, na górę położyć drugą kromeczkę, można spiąć wykałaczką. Podawać z frytkami (tradycyjnie) albo po prostu zjeść bez dodatkowego obciążenia kalorycznego:)