Do góry

Domowe porady

Czym można zastąpić jajka?

Większość z nas nie wyobraża sobie ciasta czy mielonych bez dodatku jajka. Niestety są osoby, które ze względu na alergię, nietolerancję pokarmową czy przekonania rezygnują w swojej diecie z tego produktu. Czasem zdarza się także, że chcemy przygotować jakąś potrawę a tu jajek brak. Co zrobić w takich sytuacjach? Czy jajka w wypiekach czy panierkach da się czymś zastąpić ? A czy przygotowanie jajecznicy bez jajek jest możliwe ? Owszem ! Zamienników tradycyjnego jajka jest wiele!

  1. CIASTA I WYPIEKI
    * Owoce i warzywa
    Piure z mocno dojrzałego banana, pieczonej dyni, gotowanej marchwi lub mus jabłkowy nadadzą ciastu wilgotności i zwiążą suche składniki zastępując tym samym jajko w słodkich wypiekach.
    1/4 szklanki piure lub musu = 1 jajko
    Awokado dokładnie rozgniecione na jednolitą papkę może zastąpić jajko w wypiekach czekoladowych.
    1 średnie awokado = 1 jajko

    * Masło orzechowe dobrze wiąże składniki i sprawdza się w wypiekach nadając im lekko orzechowego posmaku
    3 łyżki masła orzechowego = 1 jajko

    * Mleko doskonale sprawdzi się w wypiekach drożdżowych ale pod koniec wyrabiania ciasta powinniśmy dodać ocet jabłkowy, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie
    50 ml mleka + 1 łyżka octu jabłkowego = 1 jajko

    * Jogurt naturalny dobrze się sprawdza w ciastach, babeczkach, kruchym cieście ale wypieki mogą mieć lekko kwaskowy smak. Możemy użyć jogurtów smakowych ale nie w każym wypieku sprawdzą się kawałki owoców w nim zawarte.
    60 g jogurtu = 1 jajko

    * Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana zwiąże i zagęści ciasto, ale przy ich użyciu powinniśmy zwiększyć ilość płynnych składników /mleka, wody lub soku/ tak by ciasto uzyskała odpowiednią konsystencję /proporcje płynów "na oko"/
    2 łyżki skrobi = 1 jajko

    * Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel, który w wypiekach dobrze łączy składniki
    1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody = 1 jajko

    * Agar jest zamiennikiem podobnym do nasion chia i równie dobrze wiąże składniki ciast
    1 łyżka agaru + 1 łyżka wody = 1 jajko

    * Płatki owsiane zastąpią jajka w herbatnikach
    2-3 łyżki płatków = 1 jajko

    Jeśli nie dodajemy jajek do wypieków /wszystkie zastępujemy zamiennikami/ i nie chcemy by było ono zbyt zbite powinniśmy dodać do ciasta spulchniacze: proszek do pieczenia, sodę lub ocet jabłkowy.

    KOTLETY Z MIĘSA MIELONEGO, PULPETY
    * Siemię lniane /zmielone/ połączone z wodą tworzy kleista papkę, która doskonale wiąże składniki. Oprócz mielonych siemię możemy wykorzystać do wypieku ciasteczek zbożowych lub owsianych.
    1 łyżka siemienia lnianego zmielonego + 3 łyżki wody = 1 jajko

    * Surowy ziemniak starty na tarce o małych oczkach dobrze połączy składniki mielonych
    2-3 łyżki startych ziemniaków = 1 jajko

    * Koncentrat pomidorowy zastąpi jajko w hamburgerach roślinnych
    1 łyżka koncentratu = 1 jajko

    PANIERKA
    * Piwo zastąpi jajko w panierce do mięsa lub cieście naleśnikowym np. do krokietów

    * Mąka kukurydziana, ziemniaczana, sojowa lub owsiana wymieszana z wodą zastąpi jajko w panierce

    POTRAWY MĄCZNE
    * Budyń śmietankowy lub waniliowy w połączeniu z olejem zastąpią jajko w kluskach na słodko
    1 łyżeczka budyniu + 1 łyżeczka oleju = 1 jajko

    JAJECZNICA
    * Tofu rozdrabniamy i łączymy na patelni z podsmażoną cebulką i innymi składnikami które dodajemy do jajecznicy /np. pomidory/.
    Aby uzyskać bardziej jajeczny smak i zapach możemy doprawić "jajecznicę" przyprawą KALA NAMAK czyli czarną solą - indyjską przyprawą, w skład której wchodzi sól i związki siarki a jej aromat trochę przypomina zapach jajka.

    * Tofu możemy dodać jako zamiennik gotowanego na twardo jajka do sałatek.

    MAJONEZ
    * Aquafaba czyli woda po odsączeniu ciecierzycy z puszki lub po gotowaniu ciecierzycy. Zawiera ona dużo białka i skrobi. Łatwo się ubija tak jak białko jajek. Oprócz majonezu roślinnego możemy ją wykorzystać do bezy, biszkoptu lub musu czekoladowego. Po upieczeniu smak i zapach zanikają.
    2 łyżeczki aquafaba = 1 białko
    3 łyżeczki aquafaba = 1 jajko
    * Mleko sojowe zawiera lecytynę i może być bazą roślinnego majonezu lub kremów. Przed użyciem warto sprawdzić zawartość cukru - słodki majonez nie jest zbyt smaczny:)

    Zastępując w przepisie jedno jajko z kilku produktem zastępczym /np. potrzebujemy 5 jajek a mamy tylko 4/ w smaku i konsystencji potrawy możemy nie odczuć różnicy.
    Jednak ciasto lub potrawa, w której zastąpimy wszystkie jajka produktami zastępczymi może różnić się smakiem /np. w przypadku masła orzechowego/, aromatem /np. w przypadku piure bananowego/ lub wizualnie /może tak bardzo nie wyrosnąć/ do potrawy, w której zazwyczaj używamy jajek.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6191

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń