Kapusta dobra na wszystko!

Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe.

Fot. 123RF / Picsel

Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy.

Kapusta dla osób na diecie

Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami – golonką, boczkiem lub kiełbasą. To właśnie one odpowiadają za uczucie ciężkości po posiłku, a nie kapusta. Podobnie jak w przypadku ziemniaków – to dodatki decydują o kaloryczności potrawy, a nie warzywo. W 100 gramach kapusty znajdziemy zaledwie 40 kcal, co sprawia iż jest to warzywo, które możemy podjadać niemal bez wyrzutów sumienia.

Skarbnica witamin

Co ważne, jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.

Naukowcy zwracają również uwagę, że zawarte w kapuście substancje mogą odgrywać bardzo istotną rolę w profilaktyce raka jajników, jąder, piersi i prostaty.

Niezwykle cenny sok

Osobom, które mają problemy z odpornością, anemią lub zatrzymywaniem płynów w organizmie szczególnie poleca się regularne picie soku z kapusty. W medycynie naturalnej bardzo często wykorzystuje się go również jako remedium na wrzody żołądka. Okłady nasączone sokiem z kapusty to z kolei bardzo stary sposób na bóle reumatyczne, owrzodzenia i niegojące się rany.

Na problemy ze stawami

Liście kapusty to nie tylko świetny materiał na gołąbki. Dzięki nim możesz również pozbyć się dokuczliwych bóli stawów. Wystarczy, że lekko rozbijesz je tłuczkiem do mięsa, a następnie rozgrzejesz je zanurzając w gorącej wodzie lub kładąc na kaloryferze. Ciepłe liście przykładamy w bolące miejsce. Już po kilku takich zabiegach powinniście zauważyć różnicę.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty?

Każdy kto chociaż raz gotował kapustę z pewnością wie, że jej charakterystyczny zapach może unosić się w domu nawet przez kilka dni. Jak temu zapobiec? Wystarczy, że do wody w której gotuje się warzywo, dodacie skórkę chleba lub orzech włoski. Prosty trik, który może zdziałać cuda.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
7
Zupy Wigilijny barszcz z uszkami

Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Boże...

Odsłon: 5627

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

6