Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten czekoladowy deser możesz jeść bez wyrzutów sumienia! Przygotowaliśmy go na bazie płatków owsianych, banana i kakao. Nie dodaliśmy ani grama białego cukru, słodkości nadają mu daktyle. Aby deser wyszedł gładki i kremowy do miksowania użyj blendera kielichowego, jeśli go nie posiadasz, świetnie sprawdzi się również ręczny, będziesz musiał po prostu dłużej blendować masę.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414782
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2400
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414782
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2400
Składniki
Banana pokrój na mniejsze części i włóż do zamrażalnika na około 2 godziny.
Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na co najmniej 3 minuty. Po tym czasie odlej wodę.
Ważne: Jeśli wolisz mniej słodki deser, dodaj 1 daktyla, jeśli słodszy wybierz 2.
Zagotuj 100 ml wody i zalej nią płatki. Odstaw na bok — płatki owsiane muszą całkowicie wchłonąć wodę.
Do blendera przełóż płatki owsiane, daktyle, masło orzechowe i kakao. Wlej mleko lub napój roślinny i całość zmiksuj na wysokich obrotach. Następnie dodaj banan i ponownie zmiksuj na gładką masę.
Przełóż do szklanek, udekoruj startą kostką czekolady. Czekoladowy deser podawaj od razu po przygotowaniu.