Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe chrupiące ogóreczki konserwowe do słoików na zimę.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 164
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 701
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 72
Witamina C zawarta w kiszonej cytrynie wzmacnia odporność, hamuje procesy sta...
Odsłon: 154
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 164
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 701
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 72
Witamina C zawarta w kiszonej cytrynie wzmacnia odporność, hamuje procesy sta...
Odsłon: 154
Składniki
Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde i foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły. Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 20 minut w garnku z wodą, licząc czas od momentu zagotowania. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.