Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urocze, mega puszyste mini naleśniki. Ich oryginalna nazwa to Poffertjes. Przepis pochodzi z Holandii. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem, podane ze świeżymi owocami.
patelnia
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6428
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114807
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6428
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114807
Składniki
Mleko podgrzewamy - powinno być letnie, nie gorące. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Gotową mieszankę ostawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do mleka z drożdżami dodajemy cukier, mąkę, jajko i sól. Składniki dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę klarowanego masła.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy małe porcje ciasta przy użyciu łyżki. Naleśniki holenderskie smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Gotowe naleśniki holenderskie oprószamy cukrem pudrem, podajemy ze świeżymi owocami.