Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urocze, mega puszyste mini naleśniki. Ich oryginalna nazwa to Poffertjes. Przepis pochodzi z Holandii. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem, podane ze świeżymi owocami.
patelnia
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4568
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 726
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 320
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14660
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4568
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 726
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 320
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14660
Składniki
Mleko podgrzewamy - powinno być letnie, nie gorące. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Gotową mieszankę ostawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do mleka z drożdżami dodajemy cukier, mąkę, jajko i sól. Składniki dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę klarowanego masła.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy małe porcje ciasta przy użyciu łyżki. Naleśniki holenderskie smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Gotowe naleśniki holenderskie oprószamy cukrem pudrem, podajemy ze świeżymi owocami.