Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto z borókawkami. Idealne do popołudniowej kawki. Podany przepis jest na formę o wymiarach 25x36 cm.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1585
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1585
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Borówki myjemy i umieszczamy na durszlaku żeby ociekły. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno blachy pokrywamy krakersami a boki słomkami ptysiowymi.
Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie już gęsta, stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Połową masy śmietankowej pokrywamy słomki ptysiowe. Masę rozsmarowujemy równo. Na warstwę masy śmietankowej układamy borówki.
Na ułożoną warstwę borówek wykładamy pozostałą masę śmietankową, równamy.
Na masę śmietankową układamy kolejną, ostatnią warstwę ze słomek ptysiowych. Blachę z ciastem owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy ciasto wyjąć z formy, pokroić na porcję. Smacznego!!!