Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki wielozbożowe

Przepis dnia 2015-03-04
Gołąbki wielozbożowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22577

Dodano:

Odsłon: 6713

Propozycja na smaczne i aromatyczne gołąbki z farszem przygotowanym z różnego rodzaju zbóż - ryżu, jęczmienia i gryki. Gołąbki wypełnia wielozbożowo - mięsny farsz, otulony liśćmi włoskiej kapusty.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 g mięsa mielonego
  • 130 g ryżu
  • 60 g kaszy gryczanej
  • 60 g kaszy pęczak
  • 1 cebula biała
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • tymianek
  • cząber
  • koperek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól i pieprz
  • DO ZAPIEKANIA:
  • bulion
  • przecier pomidorowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.

    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego.

    Ryż oraz obie kasze (gryczaną i pęczek) gotujemy al dente.

  2. Do miski dodajemy ugotowany al dente ryż, kaszę gryczaną oraz pęczak, mięso mielone (np. łopatkę), podsmażoną cebulkę, suszony tymianek, cząber, koperek, słodką i ostrą paprykę oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Następnie przechodzimy do zawijania:

    Porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.

    Uformowane gołąbki ściśle układamy w brytfance wyłożonej liśćmi kapusty i zalewamy je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym).

    Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 60 minut.

  4. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem np. śmietanowo - pomidorowym lub polane pomidorowym przecierem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ziembulka 02 marca 2015 a powiedz mi mogę je włożyć do kombiwaru i zalać sosem ?:) a nie do piekarnika? Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 02 marca 2015 mój pomysł na jutrzejszy obiad! :)
z sosem pomidorowym będą idealne :)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 01 marca 2015 Pomysł super. Bardzo ciekawa propozycja farszu do gołąbków. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń