Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i aromatyczne gołąbki z farszem przygotowanym z różnego rodzaju zbóż - ryżu, jęczmienia i gryki. Gołąbki wypełnia wielozbożowo - mięsny farsz, otulony liśćmi włoskiej kapusty.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 676
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 228
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 363
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 676
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 228
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 363
Składniki
Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego. Ryż oraz obie kasze (gryczaną i pęczek) gotujemy al dente.
Do miski dodajemy ugotowany al dente ryż, kaszę gryczaną oraz pęczak, mięso mielone (np. łopatkę), podsmażoną cebulkę, suszony tymianek, cząber, koperek, słodką i ostrą paprykę oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie przechodzimy do zawijania: Porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia. Uformowane gołąbki ściśle układamy w brytfance wyłożonej liśćmi kapusty i zalewamy je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym). Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 60 minut.
Gołąbki podajemy z ulubionym sosem np. śmietanowo - pomidorowym lub polane pomidorowym przecierem. Życzę smacznego! :)