Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z ciecierzycy i batata

Przepis dnia 2018-03-29
Pasztet z ciecierzycy i batata

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6019

Dodano:

Odsłon: 4036

Wegański pasztet o bogatym smaku z konfiturą żurawinową. Trudno się od niego oderwać. Bez konfitury też jest wspaniały. Jednak dodatek jej dodaje lekkiej kwasowości.

Składniki

  • cieciorka konserwowa 400 g ( 240 g netto )
  • batat 370 g
  • 1 cebula
  • siemię lniane 1 łyżka
  • ziarna kolendry 1 łyżka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • wędzona papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • garam masala 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do ziemniaków 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • konfitura z żurawiny ( kwaskowa )
  • pestki słonecznika ok. 2 -3 łyżki
  • olej rzepakowy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Batata obierz , pokrój na 8 części, oprósz przyprawą do ziemniaków i gotuj na parze do miękkości. Przestudź.

  2. Ciecierzycę odcedź, lekko przepłucz. Ziarna kolendry lekko roztłucz.
    Cebulę pokrój w plasterki i przesmaż na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego.
    Batat z cieciorką zmiksuj na gładką masę, dodaj cebulę i przyprawy. dokładnie wymieszaj.

  3. Foremkę 19 X 8 cm wysmaruj olejem.
    Na spód wyłóż ok. 1 cm warstwę konfitury.

  4. Przełóż masę pasztetową, wyrównaj brzegi posyp pestkami słonecznika, piecz w 180 C około 40 minut.
    Po przestygnięciu, obróć formę i przełóż pasztet na deskę lub talerz.
    Spokojnie przechowuje się 2-3 dni, dalej nie wiem bo u nas znikł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń