Do góry

Desery Przepis na:

Pijana zakonnica

Pijana zakonnica

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1186

Dodano: 24.02.2018

Odsłon: 36520

Puszysty biszkopt, nasączony ponczem alkoholowym, do tego bita śmietana i czekolada, porostu niebo w gębie. No i ta intrygująca nazwa, grzechem było by nie zrobić tego ciasta.

Składniki

  • (forma 20 x 32 cm) Biszkopt: 4 jajka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Poncz: 3/4 szkl. wody 0,5 szkl cukru łyżka kakao kieliszek alkocholu ¼ kostki margaryny
  • Bita śmietana: 2 śnieżki galaretka cytrynowa
  • Polewa: czekolada mleczna łyżka masła 5 łyżek mleka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40
    minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić
    z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. W biszkopcie zrobić dziurki np. ołówkiem w ostępach 2-3 cm.

  2. Poncz

    Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.

  3. Bita Śmietana

    Galaretę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu, cały czas miksując dolewać galaretkę, aż składniki się połączą, masę przełożyć biszkopt polany ponczem biszkopt.
    Polewa

    Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Schłodzona, polewą polać kremówkę.
    Ciasto schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 27 lutego Po co do ponczu 1/4 margaryny ? Przecież to nie ma sensu.

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń