Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła bez mieszania

Powidła bez mieszania

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 1923

Dodano:

Odsłon: 3505

Wiem, że trudno uwierzyć w to, że można tak usmażyć powidła. Tak, czyli bez mieszania! Przepis dostałam od znajomej, a wkrótce okazało się, że receptura ma ponad 60 lat i pochodzi z gazety "Przyjaciółka". Podejrzewam jednak, że jest jeszcze starsza. Stary przepis sugeruje dodatek cukru i zwykłego octu spirytusowego. I taki przepis ja podaję, bo tak przygotowałam swoje powidła, ale już wiem, że przy następnej obróbce naszych śliwek nie dodam cukru ani octu i prawdopodobnie będę smażyć dłużej. Nadal bez mieszania.

Składniki

  • 5 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek – trzeba je wypestkować
  • 800 g cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% (naprawdę, użyłam octu spirytusowego!)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kluczem do sukcesu tych powideł jest brak przykrycia i absolutnie całkowity zakaz mieszania!!!!

  2. Jeśli choć raz zamieszamy – możemy wszystko wyrzucić do kosza, ponieważ na 300% przypalimy śliwki.

  3. Śliwki wydrylować i układać warstwami na przemian z cukrem. Na wierzchu ma być cukier i całość polać octem.

  4. Całość pozostawić na 12 godzin bez przykrycia. Po tym czasie wstawić na mały ogień, “pyrkać” minimum 5 – 5,5 godziny (a nawet dłużej, w razie potrzeby - ja smażyłam 10 godzin) i choć nie wiem jak korci – pod żadnym pozorem nie mieszać tych powideł!!!!!!!

  5. Po wyłączeniu gazu można np. chochelką odlać nadmiar soku do małego słoiczka – będzie fajny do rozcieńczania. Moje soczyste letnie śliwki pozwoliły mi na odlanie nawet 4 słoików pysznego soku i super - będzie na lemoniadę!

  6. Teraz nastąpi coś, na co czekaliśmy tak baaardzo długo – ZAMIESZAMY powidła (połączymy i rozbijemy owoce z pozostałym gęstym soczkiem)!!!!

  7. Jeśli musimy powidła przechowywać w ciepłym pomieszczeniu, to koniecznie trzeba je pasteryzować 10 min, ale jeśli mamy zimną piwnicę, to cała robota za nami.

  8. Wystarczy gorące powidła bez mieszania przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem - aż do ostudzenia. Jeśli jednak będą stały w cieple, to może nie wystarczyć i bezpieczniej będzie je zapasteryzować.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń