Do góry

Dania główne Przepis na:

Sokólskie gołąbki

Przepis dnia 2016-03-04
Sokólskie gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 12474

Dodano:

Odsłon: 28825

Gołąbki przygotowałam na podstawie przepisu kuchni kresowej,najczęściej mozna je spotkac w okolicach Sokółki.Sa bardzo smczne.

Składniki

  • główka kapusty
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • mieso mielone wołowo -wieprzowe 50 dkg
  • cebula 2
  • jajka 2
  • majeranek łyzeczka
  • pieprz ziołowy łyzeczka
  • olej 3 łyzki
  • kucharek 2 łyzeczki
  • czosnek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. kapuste sparzyć ,oddzielic liście,usunąć zgrubiałe nerwy

  2. kaszę ugotować na sypko z łyzeczką kucharka,nastepnie osączyć z wody

  3. cebulę drobno pokroić,wymieszać z mielonym mięsem,dodać jajka,czosnek,doprawić do smaku i dokładnie wymieszać

  4. na liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki spinając wykałaczką lubzwiązać białą bawełnianą nitką

  5. dno blaszki wyłożyć resztą liści kiapusty i na to układac gołąbki,posypać kucharkiem,skropic olejem,wlac dwie szklanki wody,wstawic do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości

  6. ,żeby gołąbki zbyt mocno sie nie przyrumienily,przykryc folią aluminiową

  7. do tych gołąbków mozna przygotować sos grzybowy,śmietanowy lub pomidorowy,podawac z ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń