Do góry

Zupy Przepis na:

Wielkanocny żurek z pulpecikami

Wielkanocny żurek z pulpecikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 167

Dodano:

Odsłon: 1060

Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam pulpeciki.

Składniki

  • Żurek:
  • marchewka
  • seler lub pietruszka
  • cebula
  • 1/2 litra zakwasu na żurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 140 ml śmietany kremówki
  • majeranek
  • sól,pieprz,vegeta do smaku
  • Pulpety:
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego np. z szynki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • cebula biała
  • olej
  • 120 g boczku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Do mięsa,dodać jajko,bułkę i
    zeszkloną cebulę.Wyrobić i doprawić do smaku.Uformować małe
    pulpeciki.
    2. Zagotować około 1,5 litra wody dodać marchewkę i seler starte na
    tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z
    liściem
    laurowym,zielem angielskim i jałowcem. Doprawić do smaku
    solą,pieprzem,vegetą. Wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut.
    3.Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko
    4. Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz
    roztarty majeranek.
    Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
    5. Żurek zabielić śmietaną,zagotować. Dodać boczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń