Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Żurek wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 720 Ocena: 47945

Dodano:

Odsłon: 9705

Tradycyjny polski specjał, bez którego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy.

Składniki

  • biała kiełbasa 6 sztuk
  • cebula 3 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • boczek wędzony 400g
  • zakwas na żur 500 ml (najlepiej domowy)
  • sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek
  • chrzan w słoiczku 2 łyżki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • jajka 6 sztuk (ugotowane na twardo)
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • ziemniaki 4 sztuki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boczek zalewamy wodą (powinna przykryć mięso), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy godzinę od momentu zagotowania.
    Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy dwa ząbki czosnku. Miękki boczek wyjmujemy, lekko studzimy, kroimy w grubszą kostkę.
    Jeszcze w trakcie gotowania boczku obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, gotujemy w małej ilości osolonej wody przez około 20 minut, od zagotowania. Po tym czasie powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
    Białą kiełbaskę nacinamy delikatnie z obu stron. Dwie cebule obieramy, kroimy w piórka. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy, układamy posiekaną cebulę, posypujemy ją majerankiem. Na cebuli układamy białą kiełbaskę, posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku, skrapiamy łyżką oliwy z oliwek. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia w temperaturze 200 stopni.

  2. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka z dwóch jajek ucieramy ze śmietaną i chrzanem, a białka z tych dwóch jajek siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
    Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żurek, suszony majeranek. Śmietanę z żółtkami mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru mięsnego i wlewamy do żurku. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ugotowane ziemniaki, ale bez wody, w której się gotowały, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażoną cebulę, posiekane białka jaj.
    Żurek gotujemy 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z białą kiełbasą i połówką jajka.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń