Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski specjał, bez którego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9987
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9011
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6387
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9987
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9011
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6387
Składniki
Boczek zalewamy wodą (powinna przykryć mięso), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy godzinę od momentu zagotowania. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy dwa ząbki czosnku. Miękki boczek wyjmujemy, lekko studzimy, kroimy w grubszą kostkę. Jeszcze w trakcie gotowania boczku obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, gotujemy w małej ilości osolonej wody przez około 20 minut, od zagotowania. Po tym czasie powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Białą kiełbaskę nacinamy delikatnie z obu stron. Dwie cebule obieramy, kroimy w piórka. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy, układamy posiekaną cebulę, posypujemy ją majerankiem. Na cebuli układamy białą kiełbaskę, posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku, skrapiamy łyżką oliwy z oliwek. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia w temperaturze 200 stopni.
Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka z dwóch jajek ucieramy ze śmietaną i chrzanem, a białka z tych dwóch jajek siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żurek, suszony majeranek. Śmietanę z żółtkami mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru mięsnego i wlewamy do żurku. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ugotowane ziemniaki, ale bez wody, w której się gotowały, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażoną cebulę, posiekane białka jaj. Żurek gotujemy 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z białą kiełbasą i połówką jajka.
Smacznego.