Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski specjał, bez którego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20031
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 534
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 634
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7072
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20031
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 534
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 634
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7072
Składniki
Boczek zalewamy wodą (powinna przykryć mięso), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy godzinę od momentu zagotowania. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy dwa ząbki czosnku. Miękki boczek wyjmujemy, lekko studzimy, kroimy w grubszą kostkę. Jeszcze w trakcie gotowania boczku obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, gotujemy w małej ilości osolonej wody przez około 20 minut, od zagotowania. Po tym czasie powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Białą kiełbaskę nacinamy delikatnie z obu stron. Dwie cebule obieramy, kroimy w piórka. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy, układamy posiekaną cebulę, posypujemy ją majerankiem. Na cebuli układamy białą kiełbaskę, posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku, skrapiamy łyżką oliwy z oliwek. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia w temperaturze 200 stopni.
Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Jajka obieramy, kroimy na połówki, żółtka z dwóch jajek ucieramy ze śmietaną i chrzanem, a białka z tych dwóch jajek siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żurek, suszony majeranek. Śmietanę z żółtkami mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru mięsnego i wlewamy do żurku. Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ugotowane ziemniaki, ale bez wody, w której się gotowały, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażoną cebulę, posiekane białka jaj. Żurek gotujemy 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z białą kiełbasą i połówką jajka.
Smacznego.