Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie jadłam tak aromatycznego żurku jak dziś. Zakwas od Piskorka okazał się tym, jakiego szukałam już od bardzo dawna. Żurek w mojej kuchni musi być gęsty i kwaśny z intensywnie wyczuwalnym czosnkiem. Butelki z zakwasem udało mi się nabyć podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu (kolejny post poświęcę na krótką relację z tego wydarzenia - a będzie o czym pisać :-) ). Moja propozycja podania żurku? Obowiązkowo z podsmażaną białą kiełbasą, wędzonym boczkiem, grzybami, cebulą i ziemniakami.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Podsmażamy ok 10 minut i przekładamy do miski. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone w kostkę ziemniaki.
2. Do garnka wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa z boczkiem i zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy ok 10 minut pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy żurek i trzymamy go na ogniu jeszcze ok 3 minut.
3. Gotowy żurek doprawiamy do smaku tartym chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem (ok 2 łyżek). SMACZNEGO :-)