Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu szarlotka z dodatkiem cynamonu i imbiru
Blacha do pieczenia 24/32 cm, papier do pieczenia
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5776
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5776
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 216
Składniki
Blachę do pieczenia o średnicy 24/32 cm wyścielamy papierem do pieczenia, a na papierze rozprowadzamy masło.
Jabłka kroimy na cząstki (najlepiej zobacz na filmie w jaki sposób) i przekładamy na wyścieloną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem blachę. Jabłka równomiernie rozprowadzamy.
Przygotowujemy ciasto: jajka miksujemy z cukrem około 3 minut. Następnie do masy cały czas miksując dodajemy mleko i miksujemy do dokładnego połączenia się składników czyli około 1,5 minuty. Następnie do masy dodajemy suche składniki (wszystkie przesiewamy) czyli mąkę pszenną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon i imbir i miksujemy do dokładnego połączenia się składników około 3-4 minut. Tak przygotowaną masę przelewamy na jabłka i równomiernie ją rozprowadzamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do nagrzanego do 180 stopni (opcja góra - dół) piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w uchylonym piekarniku około 30 minut, a następnie kroimy już jest gotowe do zjedzenia:)