Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy znamy dramat Juliusza Słowackiego o Balladynie i jej siostrze Alinie. Ważnym rekwizytem w opowieści są maliny. Nic dziwnego, że kobiałka malin kojarzy się z tym dziełem. Słodka jak maliny Alina i gorzka jak czekolada Balladyna nie zaznały zgody w dramacie. Alina i Balladyna stanowią za to zgrany duet w rewelacyjnym cieście.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52447
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52447
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę mocno schłodź w lodówce.
Przygotuj biszkopt. Ubij całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Przesiej do niej mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 19 cm. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 15 - 20 minut (do suchego patyczka).
Gdy biszkopt przestygnie, ułóż go na płaskiej powierzchni górą do dołu. Nasącz ponczem przygotowanym z wody i nalewki malinowej.
Przygotuj mus czekoladowy. Pokrusz obie czekolady i roztop w rondelku w 150 mililitrach śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolity sos i przestudź.
Roztop żelatynę w gorącym mleku. Wmieszaj ją w sos czekoladowy.
Ubij resztę śmietany i delikatnie połącz z sosem czekoladowym.
Przełóż mus na biszkopt umieszczony ponownie w tortownicy. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Połącz maliny z cukrem (do smaku) i zagotuj. Po kilku minutach gotowania uzupełnij mus wodą. Do gotujących się malin wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Przestudź.
Przelej tężejący mus na czekoladową piankę. Schłodź w lodówce (2-3 godziny).