Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znane jako Angel Food Cake jest najpopularniejszym ciastem biszkoptowym w USA. Delikatne jak puch, nie zawiera tluszczu, szczególnie smacznie smakuje z bita smietana i owocami lata, w tym wypadku z bialymi porzeczkami. W zasadzie ten biszkopt nie wymaga tez spulchniaczy, ale dotyczy to tylko tych, którzy juz maja doswiadczenie w pieczeniu tego typu ciasta. Dla pewnosci zaleca sie winian potasu (np. Cream of Tartar) - jesli nie mamy go pod reka mozna dodac do piany z bialek oprócz cukru lyzeczke soku z cytryny.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5564
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34556
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2186
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5564
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34556
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2186
Składniki
Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa. Make wymieszac z polowa cukru i trzykrotnie przecedzic. Bialka ubijac ze szczypta soli, ekstraktem waniliowym i winianem potasu (lub sokiem z cytryny, ew, poroszkiem do pieczenia), gdy piana bedzie prawie sztywna, dodac reszte cukru. Piana nie moze byc tak sucha i sztywna jak na bezy. Nastepnie dodawac w kilku turach make, przez caly czas delikatnie mieszajac. Ciasto wlozyc do formy - bardzo istotne jest aby nie byla ona natluszczona, wysypana maka ani nie zawierala papieru do pieczenia. Forma powinna byc sucha, aby ciasto moglo sie do niej przykleic i nie opadlo. Ciato mozna kilkakrotnie "przeciac" nozem w celu usuniecia duzych pecherzy powietrza. Piec w temp. 180° C (góra dól) ok. 40 minut. Ciasto wyrasta ponad foremke, ale pod koniec pieczenia opada do jej poziomu. Po wyjeciu studzic ciasto na kratce w foremce do góry nogami, aby nie opadlo.
Po ostudzeniu ciasta smietane ubijamy ze Smietan fixem, dodajemy twarozek, ewentualnie slodziny, smarujemy ciasto kremem i ozdabiamy owocami.