Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z posmakiem miodu i orzechów. Babka jest bardzo wilgotna i ma niejednolitą teksturę, a w smaku przypomina...nugat. :D
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 13
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3634
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1739
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 13
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3634
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1739
Składniki
W dużym garnku podgrzać masło, mleko, miód, kakao i 0,5 szklanki cukru. Gdy masło się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę, zmielone orzechy i proszek przesiać i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo pozostałe 0,5 szklanki cukru. Do zawartości garnka wmieszać kolejno żółtka, suche składniki i delikatnie pianę, tylko do połączenia. Przelać do dużej keksówki. Piec 1 godzinę i 20 minut w 170°C , w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, aby wierzch się zbyt nie spiekł. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika. Lekko ostudzić i wylać na ostygnięte ciasto. Można posypać posiekanymi orzechami.