Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękka i wilgotna babka, pachnąca świętami. Spokojnie możecie ją upiec zamiast piernika. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt zachwyci. Moja babka oblana jest białą czekoladą, ale możecie zamienić ją na czekoladę gorzką, lub mleczną. Zamiast czekolady, można polać babkę lukrem, lub najprościej, posypać cukrem pudrem. Gwarantuję, że w każdej wersji będzie pyszna :)
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 580
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 38
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 580
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 38
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Składniki
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i miód. Jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem zmiksować, żeby składniki się połączyły. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Foremkę na babkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55-60 minut.
Po wystudzeniu udekorować babkę polewą. Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa. Jeśli wolicie polewę z ciemnej czekolady, to proporcje będą 1:1 Tyle śmietanki ile czekolady. 100 g. czekolady i 100 g. śmietanki.