Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka Tulipan to ciasto, które masz ochotę przekroić jeszcze zanim się upiecze. Jest bardzo prosta w wykonaniu i wygląda bardzo atrakcyjnie. Aby jeszcze bardziej zróżnicować efekt wizualny i smakowy babki, możesz dodać do części białego ciasta kisiel wiśniowy lub suchy mak, a do ciemnej warstwy – kawę rozpuszczalną lub rozpuszczoną czekoladę. Babka należy do rodzaju ciast ucieranych, więc aby uniknąć zakalca, wyjmij wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy i nie ubijaj surowego ciasta zbyt długo.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zanim przystąpisz od pracy. Przesiej mąkę, zmieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty, lekki krem. Następnie wbijaj po jednym żółtku i miksuj do pełnego połączenia. Stopniowo dolewaj olej na zmianę z mąką i miksuj do połączenia (nie dłużej). W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Partiami dodawaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką albo łyżką.
Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj przesiany budyń waniliowy, a do drugiej przesiane kakao. Wymieszaj obydwie masy.
Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej porcję ciasta białego, na to ciasto ciemne oraz ponownie ciasto białe. Na koniec weź długi nóż i przejedź nim wzdłuż całej blaszki (prawie dotykając dna). Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 60-80 minut i piecz do momentu suchego patyczka. Po wystudzenia krój babkę i podawaj. Możesz ozdobić ją cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.