Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bałwan w tropikach to deser na bazie biszkoptu i ciasta makowego. Całość przełożona orzeźwiającym kremem z brzoskwiniami. Idealna propozycja dla osób, które nie lubią ciężkich i zbyt słodkich wypieków. Palce lizać!
mikser, tortownica o średnicy 20 cm
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 204
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 204
Składniki
Zacznij od rozpuszczenia galaretek. Dwa opakowania galaretek przesyp do miski i zalej dwoma szklankami gorącej wody. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka z dwóch jaj ubij na puszystą pianę, w trakcie miksowania dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera. Do puszystej piany z białek dodawaj po jednym żółtku (łącznie 7 żółtek jaj).
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj energicznie drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Biszkopt piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj ciasto makowe. Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie miksowania do białek dodawaj po łyżce cukru.
Mąkę wymieszaj z makiem i proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany z białek dodaj suche składniki. Ciasto wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto makowe przelej do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzoną, słodką śmietankę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Następnie do bitej śmietany wlej cienkim strumieniem przestudzone galaretki. Miksuj do połączenia.
Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kremu. Składniki wymieszaj.
Biszkopt wyjmij z formy, przekrój na dwa równej wysokości blaty ciasta.
Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze. Przełóż biszkopt połową kremu z brzoskwiniami. Warstwę kremu przykryj makowym biszkoptem. Wyłóż drugą połowę kremu. Ciasto przykryj drugim blatem biszkoptu.
Ciasto Bałwan w tropikach wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.