Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepis na batoniki daktylowe. Połączenie tego owocu z orzechami i nasionami tworzy idealną przekąskę, która doda energii w ciągu dnia. Przepis jest prosty i szybki!
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 49
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 257
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 263
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 49
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 257
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 263
Składniki
Z daktyli pozbądź pestek i podziel na kawałki. Zalej je wrzątkiem i odstaw na 30 minut, by zmiękły. Po tym czasie zlej wodę i zblenduj daktyle na gładką masę. Do miski dosyp suche składniki, czyli kakao, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzeszki ziemne zmielone na drobne kawałki.
Dokładnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą w lepką i plastyczną masę. Przełóż gotowe ciasto do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj masę i ugnieć. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i posmaruj nią ciasto. Dla dekoracji czekoladę możesz posypać odrobiną wiórków kokosowych. Gotowe ciasto pokrój ostrym nożem na mniejsze kawałki, według uznania. Batoniki do 10 dni możesz przechowywać w lodówce.