Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na przekonanie rodziny do ciast z makiem? Przygotuj białkowiec, do którego dodaje się jedynie niewielką ilość maku. Zapach tego ciasta skusi nawet największych makosceptyków!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 30
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 33
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2719
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 115
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 106
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 30
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 33
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2719
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 115
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 106
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia
W misce umieść wszystkie suche składniki (mąkę, cukier puder, mak, proszek do pieczenia) i wymieszaj, a następnie połącz z przestudzonym masłem i aromatem migdałowym. Białka ubij na sztywną pianę mikserem. Początkowo ustaw niewielkie obroty i stopniowo je zwiększaj aż do przejścia na najwyższe.
Gdy piana będzie bardzo gęsta, dodaj ją do ciasta i delikatnie połącz rózgą lub łyżką. Nie używaj miksera, by nie utracić puszystości.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białkowiec piecz przez około 45 minut (poziom wypieczenia pod koniec tego czasu sprawdzaj patyczkiem. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Po przestudzeniu oprósz białkowiec cukrem pudrem lub posmaruj lukrem i posyp niewielką ilością maku bądź kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli nie lubicie białkowca w wersji z makiem, wypróbujcie go z wiórkami kokosowymi – należy ich dodać dokładnie taką samą ilość. Warto jednak zamienić olejek migdałowy na rumowy.