Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na przekonanie rodziny do ciast z makiem? Przygotuj białkowiec, do którego dodaje się jedynie niewielką ilość maku. Zapach tego ciasta skusi nawet największych makosceptyków!
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1462
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 353
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1966
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1462
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 353
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1966
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia
W misce umieść wszystkie suche składniki (mąkę, cukier puder, mak, proszek do pieczenia) i wymieszaj, a następnie połącz z przestudzonym masłem i aromatem migdałowym. Białka ubij na sztywną pianę mikserem. Początkowo ustaw niewielkie obroty i stopniowo je zwiększaj aż do przejścia na najwyższe.
Gdy piana będzie bardzo gęsta, dodaj ją do ciasta i delikatnie połącz rózgą lub łyżką. Nie używaj miksera, by nie utracić puszystości.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białkowiec piecz przez około 45 minut (poziom wypieczenia pod koniec tego czasu sprawdzaj patyczkiem. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Po przestudzeniu oprósz białkowiec cukrem pudrem lub posmaruj lukrem i posyp niewielką ilością maku bądź kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli nie lubicie białkowca w wersji z makiem, wypróbujcie go z wiórkami kokosowymi – należy ich dodać dokładnie taką samą ilość. Warto jednak zamienić olejek migdałowy na rumowy.