Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wnętrze puszyste i wilgotne, a na zewnątrz - chrupiąca, aromatyczna skorupka. Pachnie w całym domu, goście wyjadają w tempie sprinterskim.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4874
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20818
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2532
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4874
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20818
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2532
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
PIERWSZA MICHA Orzechy włoskie mielimy lub dokładnie rozdrabniamy blenderem do momentu, w którym uzyskają konsystencję mokrego piasku. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz rozdrobnione orzechy i wszystko razem mieszamy. Na koniec dorzucamy 100g borówki i jeszcze raz przez chwilę mieszamy obtaczając owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno muffin, lecz rozłożą się pięknie w cieście, tworząc urocze, błękitne piegi.
DRUGA MICHA Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Pozostałe 100g borówki blendujemy na gładki mus, wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy cukrem brązowym i wanilinowym. Dodajemy płynne masło, maślankę oraz jajko i miksujemy dokładnie do połączenia składników.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Łyżkę brązowego cukru łączymy z cynamonem i taką mieszanką posypujemy wierzch każdej muffiny. Podczas pieczenia cukier delikatnie się skarmelizuje, tworząc aromatyczną, chrupiącą skorupkę, która przyjemnie kontrastuje z puszystym i wilgotnym wnętrzem. Ten etap, oczywiście, można pominąć. Połowa moich muffin dumnie prezentuje cukrową skorupkę, a pozostałe postanowiłam pozostawić bez niej. Przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 18 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.