Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cztery najsmaczniejsze warstwy ciasta. Kruchy spód, brzoskwinie w galaretce, delikatny krem z bitej śmietany pachnący wanilią i chrupiąca beza.
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7768
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2938
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1158
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1175
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7768
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2938
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1158
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1175
Składniki
CIASTO: Składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki na 15min. Formę o wymiarach 35x21cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy ciasto, nakłuwamy widelcem. Schładzany w zamrażarce przez 15min.Pieczemy w 190°C przez ok.17-20min na złoty kolor.Studzimy na kracie
BEZA: Na papierze odbijamy dno formy w której pieczone było ciasto. Obracamy na drugą stronę i przyklejamy na blaszce.Białka umieszczamy w misie miksera, ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, następnie dodajemy partiami cukier.Miksujemy około 5 minut aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca.Wykładamy równomiernie na przygotowany papier. Posypujemy migdałami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C. Bezę suszymy około 1,20h. Po 20 min. zmniejszyłam temp do 100°C
KREM: Wszystkie składniki ubijamy mikserem
GALARETKA: Brzoskwinie kroimy w kostkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z syropem i brzoskwiniami. Wkładamy do lodówki. ZŁOŻENIE Formę, w której piekło się ciasto wykładamy papierem.Wkładamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z owocami.Chłodzimy w lodówce. Następnie wykładamy ubitą śmietanę i kładziemy wystudzoną bezę. Ciasto przechowujemy w lodówce. galaretka szybko tężeje dlatego trzeba ją kontrolować. Link z video przekieruje Cię do malinowej chmurki. Postępujemy dokładnie tak samo.