Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, miękkie bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Idealne na lato – pachnące, domowe i zawsze znikają w mgnieniu oka.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9556
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3142
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6638
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9556
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3142
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6638
Składniki
Przepis na bułki drożdżowe z jagodami zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, jajko, cukier, sól oraz roztopione zimne masło. Zagniatamy ciasto na gładką masę i zostawiamy pod przykryciem na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
Formujemy bułki z jagodami, dzielimy ciasto na 10 części i formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy środki i wsypujemy po łyżce jagód do każdej bułki. Odstawiamy na 15 minut, by lekko podrosły.
Robimy kruszonkę. Zagniatamy mąkę, cukier i zimne masło palcami, aż powstaną grudki. Posypujemy nimi bułki a boki bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C (góra-dół) i pieczemy przez 20–25 minut, aż będą rumiane i pachnące. Wyciągamy i studzimy na kratce. Bułki drożdzowe z jagodami i kruszonką są juz gotowe. Smacznego