Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burgundzka księżniczka to pyszne ciasto z jagodami na kruchym spodzie, posypane kruszonką. Proste do zrobienia ze składników, które pewnie masz w domu! Zamiast jagód, możesz użyć dowolnych drobnych owoców.
Wymiary: forma do tarty o średnicy 23 cm.
Smaczne danie :)
Odsłon: 566
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 922
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26111
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 185
Smaczne danie :)
Odsłon: 566
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 922
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26111
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 185
Składniki
Połowę porcji masła utrzyj z obydwoma cukrami. Ucieraj dalej i dodaj jajko oraz startą skórkę z cytryny. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksuj dalej. Dodaj pozostałą część mąki. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Formę do tarty o średnicy 23 cm natrzyj tłuszczem. Na dnie rozłóż 2/3 porcji ciasta, lekko dociśnij. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Jagody umyj, odsącz i osusz z pomocą ręcznika papierowego.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, rozłóż równomiernie przygotowane jagody. Posyp pozostałą kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika na 20-25 minut aż z wierzchu zacznie się rumienić.