Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burgundzka księżniczka to pyszne ciasto z jagodami na kruchym spodzie, posypane kruszonką. Proste do zrobienia ze składników, które pewnie masz w domu! Zamiast jagód, możesz użyć dowolnych drobnych owoców.
Wymiary: forma do tarty o średnicy 23 cm.
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 832
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 730
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 87
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 832
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 730
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 87
Składniki
Połowę porcji masła utrzyj z obydwoma cukrami. Ucieraj dalej i dodaj jajko oraz startą skórkę z cytryny. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksuj dalej. Dodaj pozostałą część mąki. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Formę do tarty o średnicy 23 cm natrzyj tłuszczem. Na dnie rozłóż 2/3 porcji ciasta, lekko dociśnij. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Jagody umyj, odsącz i osusz z pomocą ręcznika papierowego.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, rozłóż równomiernie przygotowane jagody. Posyp pozostałą kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika na 20-25 minut aż z wierzchu zacznie się rumienić.