Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burgundzka księżniczka to pyszne ciasto z jagodami na kruchym spodzie, posypane kruszonką. Proste do zrobienia ze składników, które pewnie masz w domu! Zamiast jagód, możesz użyć dowolnych drobnych owoców.
Wymiary: forma do tarty o średnicy 23 cm.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2119
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17957
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1978
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2119
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17957
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1978
Składniki
Połowę porcji masła utrzyj z obydwoma cukrami. Ucieraj dalej i dodaj jajko oraz startą skórkę z cytryny. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksuj dalej. Dodaj pozostałą część mąki. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Formę do tarty o średnicy 23 cm natrzyj tłuszczem. Na dnie rozłóż 2/3 porcji ciasta, lekko dociśnij. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Jagody umyj, odsącz i osusz z pomocą ręcznika papierowego.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, rozłóż równomiernie przygotowane jagody. Posyp pozostałą kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika na 20-25 minut aż z wierzchu zacznie się rumienić.