Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burgundzka księżniczka to pyszne ciasto z jagodami na kruchym spodzie, posypane kruszonką. Proste do zrobienia ze składników, które pewnie masz w domu! Zamiast jagód, możesz użyć dowolnych drobnych owoców.
Wymiary: forma do tarty o średnicy 23 cm.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203296
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203296
Składniki
Połowę porcji masła utrzyj z obydwoma cukrami. Ucieraj dalej i dodaj jajko oraz startą skórkę z cytryny. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksuj dalej. Dodaj pozostałą część mąki. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Formę do tarty o średnicy 23 cm natrzyj tłuszczem. Na dnie rozłóż 2/3 porcji ciasta, lekko dociśnij. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Jagody umyj, odsącz i osusz z pomocą ręcznika papierowego.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, rozłóż równomiernie przygotowane jagody. Posyp pozostałą kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika na 20-25 minut aż z wierzchu zacznie się rumienić.