Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżowe ciasto z dodatkami smakuje wybornie, idealne do popołudniowej herbaty.
blaszka do pieczenia, stolnica, miseczka , garnek
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4069
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11156
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13390
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5155
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4069
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11156
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13390
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5155
Składniki
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki dodać 3 łyżki mleka trochę cukru , 1 łyżkę mąki , wymieszać, pozostawić aż będą rosły. 3 żółtka , 1 całe jajko ubić z cukrem, dodać mleko ,mąkę, rosnące drożdże , dokładnie wymieszać , dodać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym się go wyrabia. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 lub 4 części , jakie chcemy chałki większe lub mniejsze. U mnie na 4 części. Każdą część rozwałkować i naciąć od jednej strony na 3 paski, na każdym ułożyć czekoladę i rodzynki.
Paseczki zlepić.
Zapleść jak warkocz chałkę i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie posmarować roztrzepanymi białkami i posypać słupkami migdałowymi.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia chałki.