Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące wanilią ciastka owsiane z bakaliami.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7858
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1055
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13617
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7858
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1055
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13617
Składniki
Płatki owsiane rozdrobnić blenderem.
Mąkę, płatki, cukier wanilinowy, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać margarynę i posiekać.
Dodać rodzynki, słonecznik, sezam, żurawinę oraz jajka i połączyć całość za pomocą miksera.
Ciasto podzielić na połowy.
Jedną połowę rozwałkować na blasze o wymiarach około 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostrą szpatułką pokroić rozwałkowane ciasto na około 12 prostokątnych kawałków.
Blachę z ciastem wstawić do zamrażarki na około 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstawić blachę z ciastem i piec przez 20 minut przy włączonych grzałkach górnej i dolnej.
Jeżeli macie drugą blachę podobnej wielkości, powtórzcie wszystko od etapu 6 do etapu 9. Jeśli nie macie, rozwałkujcie drugą połowę ciasta na papierze do pieczenia położonym na desce do krojenia, podzielcie je na prostokąty i wstawcie całość do zamrażarki na około 15 minut.
Po wyjęciu pierwszej partii ciastek z piekarnika, zdejmijcie z blachy papier z ciastkami, połóżcie na niej drugą partię ciastek na papierze i pieczcie podobnie jak pierwszą partię.
Ciastka po upieczeniu są raczej delikatne i kruche, dlatego należy je ostrożnie zdejmować z blachy i papieru.