Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka z miodem są wilgotne, miękkie i pyszne. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na różne wydarzenia, ale też na co dzień, do kawy czy z okazji niespodziewanych gości. Przyrządza się je błyskawicznie, a zaskakują smakiem. Możesz też łatwo zmieniać ich aromat, używając różnego rodzaju miodu. Przepis nie wymaga miksera ani trudnych technik – wystarczy kilka prostych składników i kilkanaście minut w piekarniku!
To jeden z prostszych przepisów na ciastka, które robią furorę wśród miłośników słodkości. Wystarczą ci ogólnodostępne składniki, które albo kupisz w najbliższym sklepie, albo już masz w domu. Wystarczy ci mąka pszenna, olej, cukier, miód płynny, sól i jajko. Do tego dodaj aromat waniliowy, który świetnie podkreśla miodowy smak ciasteczek, a także proszek do pieczenia odpowiadający za wyrośnięcie ciasta w piekarniku. W tym wyjątkowym przepisie nie mogło zabraknąć też obtoczenia w cukrze brązowym, który nadaje im chrupiącej skórki i lekko karmelowego smaku. W składnikach dodatkowo nie ma nabiału. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej zmień miód na wegański zamiennik i tyle!
To bardzo uniwersalny przepis na ciastka, który sprawdzi się na wiele okazji i dla każdego. Możesz go przygotować do popołudniowej kawy, na przekąskę po wigilijnym wieczorze albo jako coś kruchego i słodkiego do imprezy w ogrodzie. Ciastka miodowe są idealne o każdej porze roku. Poza tym możesz je wręczyć jako upominek dla kogoś bliskiego. Wystarczy, że zapakujesz je w folię i przewiążesz ozdobną wstążką. Uśmiech na twarzy gwarantowany!
Do przygotowania ciasteczek miodowych najlepiej sięgnąć po miód o delikatnym smaku i płynnej konsystencji, ponieważ dobrze rozprowadza się w cieście i nadaje mu charakterystyczny aromat. Najczęściej polecanym wyborem jest miód wielokwiatowy lub lipowy, który ma łagodny, uniwersalny smak. Doskonale komponuje się zarówno z wanilią, jak i z karmelową nutą cukru trzcinowego. Taki miód nie zdominuje reszty składników, a jednocześnie nada wypiekom subtelną słodycz.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, sięgnij po miód akacjowy, który ma wyraźnie kwiatową nutę i długo pozostaje płynny, co ułatwia mieszanie składników. Odmiana gryczana jest z kolei zdrowa, ale bardzo intensywna. Może zdominować smak wypieku i nadać mu nieco pikanterii. Pamiętaj jednak, aby wybrać miód dobrej jakości – najlepiej z lokalnej pasieki lub sprawdzonego źródła. Dzięki temu miodowe ciastka będą nie tylko pyszne, ale i naturalne.
Przygotowanie ciastek miodowych nie jest trudne. Przede wszystkim zadbaj o dokładne utarcie oleju z cukrem i miodem. Masa powinna być gładka i jednolita, ponieważ to właśnie ona stanowi podstawę tekstury ciastek. Po dodaniu jajka i ekstraktu waniliowego dobrze jest chwilę odczekać przed dodaniem mąki, aby składniki się lepiej połączyły.
Koniecznie umieść ciasto na ciastka miodowe w lodówce. Po zagnieceniu będzie ono miało dość luźną konsystencję, która może być trudna w formowaniu. Dzięki niskiej temperaturze, stwardnieje. Wystarczy 15-30 minut w lodówce.
Następnym etapem jest formowanie ciastek miodowych. Najłatwiej jest odrywać kawałki ciasta i zrobić kulki w dłoniach, a następnie je spłaszczyć. Nie zapominaj o obtoczeniu ich w cukrze trzcinowym. Możesz też użyć foremek do zrobienia kreatywnych wzorów. Wtedy większą część ciasta rozwałkuj delikatnie na blacie podsypanej mąką. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby nie przywarły.
Ciastka miodowe piecz krótko, najlepiej od 7-9 minut. To wystarczający czas, aby lekko się zarumieniły. Wystarczy im temperatura 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po kilku minutach stwardnieją i zyskają idealną konsystencję: chrupiącą z wierzchu i lekko miękką w środku.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21766
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 148
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 334
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 446
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21766
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 148
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 334
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 446
Składniki
W misie utrzyj ze sobą olej, miód i cukier na gładką masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i wmieszaj do całkowitego wchłonięcia. Wmieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Włóż ciasto do lodówki na 15-30 minut, aż będzie stosunkowo twarde i łatwe w formowaniu.
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz je. Obtocz je w cukrze trzcinowym i odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ciasteczka przez 7-9 minut, aż brzegi staną się jasnobrązowe. Wyjmij je i ostudź na kratce.