Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według mnie najsmaczniejsza wersja tego prostego ciasta na białkach. Ostatnio dostałam kilka pytań odnośnie cream of tartar. O ile w poprzednich przepisach można go pominąć, to do sporządzenia tego ciasta ten składnik jest niezbędny. Ciasto anielskie, jak wskazuje nazwa jest lekkie, miękkie i niezwykle puszyste. Jak pierzasta chmurka. Podaję przepis na wersję podstawową którą można urozmaicić różnymi dodatkami, ale zapewniam, ta wersja jest przepyszna.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 338
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1233
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 338
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1233
Składniki
Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc. Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy.
Białka umieszczam w dzieży robota planetarnego. Wsypuję sól i cream of tartar. Krótko miksuję końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększam obroty i partiami dosypuję cukier, wlewam esencję waniliową. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
Mąkę przesiewam partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
Ciasto umieszczam w formie i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, aż będzie suchy.
Po upieczeniu odwracam babkę dnem do góry. Ostudzone ciasto odcinam wzdłuż ścianek formy ostrym nożem.
Pokazuję wersję podstawową ale można z tego biszkoptu przyrządzić np. tort. Można upiec go z kawałkami czekolady czy bakaliami. Ciasto jest elastyczne ale nie gumowate i nie twarde.
Pięciokrotnie przesiewam mąkę, by ją doskonale napowietrzyć.