Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według mnie najsmaczniejsza wersja tego prostego ciasta na białkach. Ostatnio dostałam kilka pytań odnośnie cream of tartar. O ile w poprzednich przepisach można go pominąć, to do sporządzenia tego ciasta ten składnik jest niezbędny. Ciasto anielskie, jak wskazuje nazwa jest lekkie, miękkie i niezwykle puszyste. Jak pierzasta chmurka. Podaję przepis na wersję podstawową którą można urozmaicić różnymi dodatkami, ale zapewniam, ta wersja jest przepyszna.
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6192
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 37
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 81
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6192
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 37
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 81
Składniki
Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc. Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy.
Białka umieszczam w dzieży robota planetarnego. Wsypuję sól i cream of tartar. Krótko miksuję końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększam obroty i partiami dosypuję cukier, wlewam esencję waniliową. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
Mąkę przesiewam partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
Ciasto umieszczam w formie i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, aż będzie suchy.
Po upieczeniu odwracam babkę dnem do góry. Ostudzone ciasto odcinam wzdłuż ścianek formy ostrym nożem.
Pokazuję wersję podstawową ale można z tego biszkoptu przyrządzić np. tort. Można upiec go z kawałkami czekolady czy bakaliami. Ciasto jest elastyczne ale nie gumowate i nie twarde.
Pięciokrotnie przesiewam mąkę, by ją doskonale napowietrzyć.